• Delovni čas PON - PET 9:00 - 19:00
    SOB 09:00 - 13:00
    NED zaprto

Zakaj je dobro imeti očala za računalnik?

Zamegljen vid, rdeče oči, občutek utrujenih oči, glavoboli, tudi bolečine v vratu? Z vsem tem vam oči sporočajo, da jim dolgotrajno delo za računalnikom škoduje.

Ker v današnjem času delo brez računalnika praktično ni mogoče, moramo najti načine, kako tovrstno obremenitev pri dolgotrajnem delu vsaj deloma ublažiti. Ena izmed rešitev je zagotovo tudi izbira kakovostnih očal za računalnik.

Očala za delo z računalnikom se od običajnih očal z dioptrijo ali bralnih očal razlikujejo predvsem po tem, da omogočajo različno prilagajanje vida, ko gledate v računalniške zaslone. Zasloni so običajno postavljeni 50-65 centimetrov od oči računalnika – to imenujemo neposredno vidno polje, ki je bližje od vidnega polja, ki ga potrebujemo denimo za vožnjo, in bolj oddaljeno od vidnega polja, potrebnega za branje.

Brez očal za računalnik številni uporabniki trpijo zaradi zamegljenega vida, opažajo obremenitve oči in trpijo za glavoboli – ravno slednji so tudi glavni simptom sindroma računalniškega vida.

Težava se pojavi po tem, ko se zamegljenega vida želijo znebiti z nagibanjem glave naprej ali vstran, s čimer lahko gledajo skozi spodnji del očal – to pa lahko pripelje do bolečin v vratu, ramenih ali hrbtenici. Pri očalih za računalnik je optimalna moč leče postavljena točno tam, kjer jo potrebujete za čisto in široko vidno polje brez pretiranega truda z ostrenjem ali z nezdravim upogibanjem telesa.

Zato je smiselno, da se, če veliko delate z računalnikom, odločite za očala za računalnik, ki po nekaterih raziskavah pripomorejo tudi k občutno izboljšani delovni produktivnosti. Preprostejša očala za delo z računalnikom imajo enožariščna stekla s spremenjeno močjo leče, kar uporabniku omogoča kar najudobnejše gledanje računalniškega zaslona. Moč leče sprosti količino prilagajanja, ki je potrebna za to, da so predmeti na razdalji računalniškega zaslona izostreni, in omogoča največje vidno polje.

Za očalna stekla, posebej prilagojena za delo z računalnikom, se je smiselno odločiti tudi zaradi tega, ker z blokiranjem škodljivih modro-vijoličnih žarkov oči zaščitijo za prihodnost. Kakovostna stekla pa poskrbijo tudi za zmanjšano utrujenost oči pri dolgotrajnem gledanju v ekran, izboljšajo berljivost drobnega tiska in, kot že omenjeno, omogočajo naravno držo pri uporabi pametnih telefonov in podobnih naprav.

Kako pa si lahko še pomagate, če opravljate delo, ki zahteva dolgotrajno uporabo zaslonov? Poskrbite, da uporabljate primerno osvetlitev, minimizirajte bleščanje, prilagodite nastavitve zaslona, večkrat si vzemite odmor in si optimalno prilagodite delovni prostor.

Hkrati vam svetujemo, da večkrat pomežiknete – dolgotrajno gledanje v ekran namreč vodi v to, da manj mežikamo, kar posledično lahko povzroči suhe oči. Pomembno pa je tudi, da delate vaje za oči – če želite zmanjšati obremenitev oči zaradi nenehnega ostrenja na zaslonu, vsakih 20 minut poglejte v daljavo in pogled na oddaljenem predmetu zadržite vsaj 20 sekund. S tem boste sprostili mišico, ki skrbi za ostrenje očesa, kar zmanjšuje občutek utrujenosti.

Da najdete naprimernejša očala za računalnik, ki bodo v skladu z vašimi željami in potrebami, vas vabimo, da se oglasite na posvetu v Optiki Rugel, kjer bomo s strokovnim svetovanjem poskrbeli za najbolj optimalno rešitev.

NOVICE

Z očali za vid na kolo?

Težave z vidom tudi pri športnih aktivnostih ne bi smele biti razlog za pomanjkljivo zaščito pred soncem ali za izpuščanje določenih športov.

Kdaj prvič na pregled oči?

Redni očesni pregledi so zelo pomembni za vzdrževanje čistega vida, lažje učenje in ohranitev vida za celo življenje.

Kaj je digitalni stres?

Ste že slišali za izraz digitalni stres in kaj ga pravzaprav sploh povzroča? Gre za odziv na tehnologijo, ki predstavlja ogromen del naših življenj, in modro svetlobo, ki jo digitalne naprave oddajajo.