• Delovni čas PON - PET 9:00 - 19:00
    SOB 09:00 - 13:00
    NED zaprto

Kaj izbrati? Progresivna očala ali očala za računalnik?

Kaj izbrati? Progresivna očala ali očala za računalnik?

Ko se vam vid poslabša na daleč in na blizu, se lahko odločite še za ena očala ali pa za posebna stekla, s katerimi lahko rešite dve težavi na en mah.

Že imate očala za kratkovidnost, pri katerih vam dioptrija odgovarja in je vaš vid na daleč z očali bister? Ste po 40. letu začeli opažati, da morate med brskanjem po galeriji mobilni telefon držati z iztegnjenimi rokami? So ob branju knjige črke zabrisane in berljivi ostajajo samo naslovi? Vse to kaže na poslabšanje vida na blizu, zato je čas, da se ponovno odpravite na pregled oči k strokovnjaku, ki vam lahko predpiše očala za blizu ali očala s progresivnimi lečami.

Progresivna očala
Očala s progresivnimi stopnjami vsebujejo tri različne dioptrije in vam tako omogočajo boljši vid pri krajših razdaljah (branje knjig), srednje dolgih razdaljah (brskanje po računalniku) ali daljših razdaljah (vožnja), brez da bi morali menjati očala.

V Optiki Rugel s strokovnim svetovanjem za vsakega posameznika izberemo stekla, ki so hkrati prilagojena tudi sodobnemu načinu življenja. S prilagojenimi očali boste dosegli stabilnost v gibanju in široko vidno polje v območju dosega rok.

Ob kakovostnih in strokovno izbranih očalih lahko uživate v naravnem vidu, in sicer zahvaljujoč izračunanemu volumnu vida po območjih, ki je potreben za opravljanje vsakodnevnih nalog:
• Popoln prikaz slike
• Neovirano opazovanje vsake podrobnosti v območju dosega rok in tudi širše
• Ravne črte ostajajo ravne
• Visoka resolucija vida, od roba do roba stekla
• Spontan in intuitivni vid

Tovrstna visokotehnološka stekla priporočamo vsem presbiopom, ki imajo visoke kriterije za personaliziran vid, pa tudi pripadnikom Generacije X, za katere je opravljanje več opravil hkrati in hitro prehajanje z ene aktivnosti na drugo del vsakdanjika.

Da se progresivnih stekel navadite in se jih naučite uporabljati, je potrebnega sicer nekaj treninga – da denimo pogledate pogledate skozi spodnji del očal, ko berete, skozi zgornji del očal, ko opazujete daljavo, in nekje na sredini, ko uporabljate računalnik. V času prilagoditve lahko pride do omotičnosti in glavobola zaradi pogleda skozi napačen del leč, vendar te težave hitro minejo, ko se navadite uporabe novih očal, ki vam potem omogočajo oster vid v vseh možnih situacijah.

Kaj pa očala za računalnik?
Če si progresivnih stekel ne želite oziroma jih morda ne potrebujete, so najprimernejša rešitev za vas kakovostna očala za blizu.

V Optiki Rugel vam glede na vaše speficične potrebe in težave lahko svetujemo različna očalna stekla za blizu, ki jih imamo v redni ponudbi. Izberemo jih glede na to, ali denimo tekom dneva uporabljate več zaslonov, glede na to, koliko časa dnevno uporabljate različne zaslone, glede na vašo starost … Ne glede na izbiro stekel pa je pomembno, da z očali za računalnik svoje življenje lahko povežete tudi z današnjim modernim tehnološkim svetom, z njimi zaščitite vid in seveda tudi oči.

Pri delu z računalnikom in z redno uporabo mobilnih naprav se namreč lahko pojavijo bolečine v očeh, trzanje vek, suhe oči ter občutek peska in rezanja, ki je posledica naprezanja oči. Vse to povzroča digitalni stres, o katerem smo že pisali v enem izmed prejšnjih blogov, zato je pomembno, da svoje oči primerno zaščitimo.

Če tudi sami potrebujete progresivna očala, očala za blizu, oziroma če niste prepričani, katera bi bila najboljša izbira za vaše potrebe in življenjski slog, se oglasite v naši poslovalnici, kjer boste skupaj z našimi strokovnjaki zagotovo uspeli najti najboljšo rešitev.

NOVICE

Z očali za vid na kolo?

Težave z vidom tudi pri športnih aktivnostih ne bi smele biti razlog za pomanjkljivo zaščito pred soncem ali za izpuščanje določenih športov.

Kdaj prvič na pregled oči?

Redni očesni pregledi so zelo pomembni za vzdrževanje čistega vida, lažje učenje in ohranitev vida za celo življenje.

Kaj je digitalni stres?

Ste že slišali za izraz digitalni stres in kaj ga pravzaprav sploh povzroča? Gre za odziv na tehnologijo, ki predstavlja ogromen del naših življenj, in modro svetlobo, ki jo digitalne naprave oddajajo.