• Delovni čas PON - PET 9:00 - 19:00
    SOB 09:00 - 13:00
    NED zaprto

Kdaj prvič na pregled oči?

Oči so za ljudi izjemno pomembne in močno pripomorejo k temu, da je naše vsakodnevno življenje lažje. Vendar se moramo ob tem zavedati, da so izpostavljene vsakodnevnemu stresu – ali gre za močno svetlobo, izpostavljenost elektronskim napravam ali pa umazanijo iz okolja. Zaradi tega je nujno, da redno obiskujemo strokovnjake in s tem poskrbimo, da naš vid ostane zdrav.

Otroku se oči z odraščanjem zelo hitro spreminjajo, zato je pomembno, da mu omogočimo obisk strokovnjaka, ki lahko hitro odkrije težave z očmi in tako hitro prepreči razvoj bolezni. Pri odraslih večinoma poslabšanje vida opazimo po 40. letu starosti.

Zgodnje zaznavanje različnih težav pa nam omogoča, da dober vid ohranimo čim dlje in potencialno odkrijemo še katere druge bolezni v telesu – denimo visok krvni tlak, sladkorno bolezen … Poleg starosti je osnovno vodilo za temeljit pregled oči tudi opažanje, da se vid slabša. Številna očesna obolenja v zgodnjih fazah potekajo prikrito in v nekaterih primerih lahko s predpisom očal začetno poslabšanje vida celo izboljšamo.

Redni očesni pregledi so zelo pomembni za vzdrževanje čistega vida, lažje učenje in ohranitev vida za celo življenje. Temeljit pregled oči lahko opravi zgolj okulist, vključuje pa pazljivo testiranje vseh vidikov vida.

Poleg pregleda za določitev dioptrije se med drugim preveri, ali gre morda za ambliopijo (oči so obrnjene ali je v enem očesu dioptrija drugačna kot v drugem), strabizem ali škilavost (odklon oziroma obračanje očes), težave s sodelovanjem obeh očes (čeprav so oči poravnane, ni nujno, da sodelujejo) ali težave z ostrenjem.

Glede na rezultate strokovnjak nato predlaga terapijo, prilagojeno za vaše potrebe. Glede na diagnozo lahko sledi predpis očal ali kontaktnih leč, če se v sklopu pregleda odkrije kakšna očesna bolezen, pa se predpiše terapija za zdravljenje ali operativni poseg.

Ob tem je smiselno poudariti, da zgolj preverjanje vida ni dovolj, saj vsebuje samo določene teste, s katerimi se ugotovi, pri komu se lahko razvijejo težave z vidom. Tovrstne kratke teste izvajajo zdravstveni tehniki, pediatri in drugi zdravstveni delavci – primer tega je pregled oči, potreben za pridobitev vozniškega dovoljenja. Temeljit pregled oči pa lahko opravi zgolj okulist, vanj pa je vključeno pazljivo in natančno testiranje vseh vidikov vida.

Tudi če so oči zdrave, je smiselno očesne preglede opraviti na vsaki 2 leti in s tem zdrave oči tudi ohranjati.

NOVICE

Z očali za vid na kolo?

Težave z vidom tudi pri športnih aktivnostih ne bi smele biti razlog za pomanjkljivo zaščito pred soncem ali za izpuščanje določenih športov.

Kdaj prvič na pregled oči?

Redni očesni pregledi so zelo pomembni za vzdrževanje čistega vida, lažje učenje in ohranitev vida za celo življenje.

Kaj je digitalni stres?

Ste že slišali za izraz digitalni stres in kaj ga pravzaprav sploh povzroča? Gre za odziv na tehnologijo, ki predstavlja ogromen del naših življenj, in modro svetlobo, ki jo digitalne naprave oddajajo.