• Delovni čas PON - PET 9:00 - 19:00
    SOB 09:00 - 13:00
    NED zaprto

Zakaj okulist in ne optometrist?

Ali veste, kakšno delo opravljajo okulisti in kakšno optometristi ter koga izbrati glede na težave, s katerimi se soočate?

Optometristi so strokovno usposobljene osebe, ki pri svojem delu ugotavljajo nepravilnosti pri vidu pacienta, hkrati pa ugotavljajo tudi njegovo dioptrijo. Usposobljeni so za iskanje rešitev pri korekciji vida ter natančno poznajo lastnosti očalnih stekel in kontaktnih leč. Lahko vam svetujejo na področju izbire ustrezne zaščite oči in izbire očal ter očalnih stekel glede na vaše želje, potrebe in tudi delovno mesto.

Za naziv optometrist je treba opraviti posebno izobraževanje, kljub temu pa ta oseba ne opravlja kirurških posegov. Na pregledu prepozna sicer različne očesne bolezni, ampak jih ne zdravi – temveč vas napoti k okulistu oziroma očesnemu zdravniku, katerega glavno poslanstvo je zdravljenje in postavljanje diagnoz očesnih bolezni.

V sklopu pregleda pri optometristu vas bo strokovnjak med drugim prosil, da s table preberete črke, pri pregledih starejših pa je pozoren tudi na to, ali je morda prisotna siva mrena ali starostna degeneracija makule. Pregledal bo tudi prednji, notranji in zadnji del očesa, očesne mišice in očesni pritisk. Na koncu se bo z vami pogovoril o rezultatih in zdravstvenem stanju.

Okulist pa je na drugi strani zdravnik, ki se je šolal na medicinski fakulteti in je nato opravil še specializacijo za očesne bolezni. Med drugim zna odkrivati očesne motnje in bolezni, lahko predpiše očesne pripomočke (vse vrste očal in kontaktnih leč), opravlja pa tudi različne operativne posege na očeh.

Na temeljitem okulističnem pregledu ugotavlja precej več kot zgolj dioptrijo za očala ali kontaktne leče. Poleg morebitnih bolezni oceni še, kako delujeta obe očesi skupaj in kakšen kazalnik splošnega zdravstvenega stanja predstavljajo vaše oči – okulisti so namreč pogosto med prvimi, ki odkrijejo nekatere kronične bolezni, kot sta denimo visok krvni tlak ali sladkorna bolezen.

Temeljiti pregledi oči niso pomembni zgolj pri odrasli populaciji, temveč tudi pri otrocih, saj se s tem lahko zagotovi normalen razvoj vida in tudi normalen učni proces. Pri tistih, ki imajo neodkrite težave z vidom, se denimo pogosto pojavijo težave s šolskimi nalogami.

Otroci se namreč pogosto sploh ne pritožujejo, da slabše vidijo, saj ne vedo, kakšen bi moral biti »normalen« vid. Tako je pri tistih s slabšimi rezultati v šoli zagotovo smiseln obisk okulista, saj se zgolj tako lahko izključi morebitni z vidom povezan vzrok učnih težav.

NOVICE

Z očali za vid na kolo?

Težave z vidom tudi pri športnih aktivnostih ne bi smele biti razlog za pomanjkljivo zaščito pred soncem ali za izpuščanje določenih športov.

Kdaj prvič na pregled oči?

Redni očesni pregledi so zelo pomembni za vzdrževanje čistega vida, lažje učenje in ohranitev vida za celo življenje.

Kaj je digitalni stres?

Ste že slišali za izraz digitalni stres in kaj ga pravzaprav sploh povzroča? Gre za odziv na tehnologijo, ki predstavlja ogromen del naših življenj, in modro svetlobo, ki jo digitalne naprave oddajajo.