• Delovni čas PON - PET 9:00 - 19:00
  SOB 09:00 - 13:00
  NED zaprto

Ali veste, kako se zaščititi pred modro svetlobo v ekranih?

Zaradi modernega načina življenja so naše oči izpostavljene vedno večji količini tako imenovane modre svetlobe, saj smo zaradi povečane uporabe računalniških zaslonov in pametnih telefonov tovrstnemu sevanju izpostavljeni celo ponoči. Kaj pa morda svetloba oziroma »blue light« sploh je in kako se pred njenimi učinki najbolje zaščititi?

Modro svetlobo predstavljajo kratko-valovni in visoko energijski svetlobni žarki na modrem koncu vidnega svetlobnega spektra. Ko zadanejo molekule zraka ali vode v atmosferi, se razpršijo lažje kot ostali žarki vidne svetlobe, njihova visoka razpršenost pa denimo med drugim vpliva tudi na to, da je nebo brez oblakov modre barve.

Modro svetlobo v grobem lahko razdelimo na modro-turkizno in modro-vijolično. Modro-turkizni spekter vpliva na tvorbo hormona melatonina, zaradi česar za naše delovanje ni škodljiva in je celo pomembna, z negativnimi učinki pa povezujemo predvsem modro-vijolični spekter.

Se vam po napornem dnevu v službi pogosto zgodi, da imate malenkost zamegljen vid ali glavobol? Morda izsušene in podrele oči? Vse to in še več so lahko posledice modre svetlobe, katere zajeten del dobimo preko LED luči, televizijskih zalosnov, pametnih telefonov, tablic …

Glavne posledice čezmernega izpostavljanja modri svetlobi so:

 • Draženje oči
 • Suhe oči
 • Utrujene oči
 • Glavobol
 • Nespečnost

Svetloba pa je poleg zgoraj omenjenih težav lahko tudi eden izmed vzrokov za prezgodnje staranje očesa. UV žarki so namreč tako kot za našo kožo, škodljivi tudi za oči, modro-vijolična svetloba pa vpliva predvsem na celice mrežnice in povzroča poškodbe oči ter lahko pospeši pojav AMB (degeneracija makule).

Za zaščito pred tovrstno svetlobo lahko veliko storite sami, in sicer z upoštevanjem pravila 20/20/20 – vsakih 20 minut vsaj 20 sekund glejte v 20 metrov oddaljen predmet. Priporočljivo pa je tudi, da čim več mežikate in na telefonu vklopite nočni način oziroma tako imenovani »dark mode«.

Kot dodatna zaščita so odlična izbira očala z zaščito proti modri svetlobi, ki s svojim posebnim nanosom nevtralizirajo modro svetlobo in s tem preprečujejo utrujenost ter napenjanje oči, kar občutno pripomore k večjemu zdravju oči in predvsem boljšemu počutju.

Očalne leče morajo zaradi specifičnosti spektra škodljive modre svetlobe nuditi dobro zaščito ravno pred že omenjenim modro-vijoličnim spektrom in hkrati prepuščati spekter modro-turkizne svetlobe, ki je za telo koristen. Zato morate biti pozorni, saj niso vse očalne leče enako učinkovite, če blokirajo modro svetlobo na splošno, so lahko tudi škodljive.

V Optiki Rugel sledimo inovacijam in novim odkritjem na vseh področjih in tako na področju zaščite pred modro svetlobo priporočamo očalna stekla Crizal Prevencio – gre za najnovejšo Crizal inovacijo, ki dokazano zagotavlja zaščito zdravja očesa.

Zmore blokirati škodljivo UV in modro-vijolično svetlobo ter omogoča varen prehod zgolj uporabnemu spektru svetlobe.

Ker je modra svetloba prisotna povsod okoli nas, se uporaba zaščite priporoča ves dan. Tako boste s filtriranjem svetlobe, ki je škodljiva za oči, preprečili prezgodnje staranje oči, zaščitili svoje zdravje in si zagotovili optimalen vid. Crizal Prevencia zagotavlja tudi dolgoročno transparentnost, saj nudi najpopolnejšo zaščito pred refleksijo, praskami, umazanijo, prahom in vodo.

Prednost teh stekel z modro-vijolično zaščito pa je še:

 • Zmanjšanje bleščanja
 • Izboljšan kontrast in posledično manj neprijetnega občutka
 • Manj utrujenosti po uporabi digitalnih naprav
 • Udobnejša nočna vožnja

Z uporabo stekel za zaščito pred modro svetlobo pa za zdravje svojega vida skrbite tudi na dolgi rok, saj zmanjšate možnost sprememb v notranjosti očesa.

NOVICE

Z očali za vid na kolo?

Težave z vidom tudi pri športnih aktivnostih ne bi smele biti razlog za pomanjkljivo zaščito pred soncem ali za izpuščanje določenih športov.

Kdaj prvič na pregled oči?

Redni očesni pregledi so zelo pomembni za vzdrževanje čistega vida, lažje učenje in ohranitev vida za celo življenje.

Kaj je digitalni stres?

Ste že slišali za izraz digitalni stres in kaj ga pravzaprav sploh povzroča? Gre za odziv na tehnologijo, ki predstavlja ogromen del naših življenj, in modro svetlobo, ki jo digitalne naprave oddajajo.